Spook- en nepfacturen
Ondernemers worden nog steeds slachtoffer van fraudeurs die ronselen voor hun nepgidsen. Let op: naast spooknota’s worden er tegenwoordig ook nepboetes verstuurd.
Spookfacturen
Veel ondernemers trappen nog steeds in spooknota’s. Uit onderzoek naar acquisitiefraude in Nederland, België en Luxemburg blijkt dat 80 procent van de ondernemers vier keer per jaar te maken krijgt met pogingen tot oplichting via valse facturen, malafide claims met bedrijven- en reclamegidsen en phishing-praktijken. 22 procent tekende een contract en 12 procent betaalde één of meer facturen. De drie landen gaan nu gezamenlijk oplichtingspraktijken aanpakken.
Nepboetes
De politie waarschuwt voor internetoplichting via e-mails die lijken alsof ze van de politie afkomstig zijn. Slachtoffers ontvangen een e-mail waarin staat dat ze wegens het downloaden van muziek een boete van 100 euro moeten betalen. Betalen ze niet, dan worden alle bestanden van de computer verwijderd, aldus de “politie”. De politie benadrukt dat zij nooit via e-mail boetes verstuurt. Betaal dus nooit boetes die u via e-mail ontvangt en afkomstig lijken te zijn van de politie.
Advertentiefraude
Advertentiefraude is net een andere vorm van acquisitiefraude dan het versturen van spookfacturen of nepboetes. Bij de advertentiepraktijken probeert de oplichter op slinkse wijze een overeenkomst tot stand te laten komen en levert vervolgens een waardeloze dienst. Vaak wordt gevraagd om even per fax bedrijfsgegevens te bevestigen. Vervolgens blijkt dat u vastzit aan een vermelding in een gids of op een website, wat u totaal niet wilt en waar u niets aan hebt.
Voorkom dat u slachtoffer wordt. Als u eenmaal de fax hebt ondertekend en geretourneerd, is het lastig om onder de overeenkomst uit te komen. Probeer daarom te voorkomen dat u in deze situatie belandt.