Welkom bij Lijssen administratie

E-mail: administratie@lijssen.nl | Tel: +31 6 133 57232

Laatste nieuws
Home/Nieuws

Eindejaarstip: zo betaal je zo min mogelijk belasting

Met deze vijf tips betaal je straks zo min mogelijk belasting. Maar dan moet je wel voor het einde van het jaar actie ondernemen.

1) Verlaag je vermogen

Timing is alles. Om je vermogen te bepalen hanteert de belastingdienst als peildatum 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Hoe lager je vermogen, hoe minder je belasting je daarover hoeft te betalen. Kijk dus goed hoeveel geld je op je spaar- en betaalrekening hebt staan en welke beleggingen je hebt. Ook bitcoins of andere cryptovaluta moet je straks meenemen in je belastingaangifte.

Kom je onder een totaalbedrag van 25.000 euro? Dan hoef je geen belasting te betalen over je vermogen (en is de rest van dit stuk misschien overbodig). De belastingdienst noemt dat het heffingsvrije vermogen. Heb je een fiscaal partner, dan wordt dat bedrag verdubbeld. In 2018 gaat dat bedrag nog verder omhoog.

Over het bedrag boven die 25.000 euro betaal je vermogensrendementsheffing. Sinds dit jaar loopt dat bedrag op naarmate je meer geld hebt. Maar heb je een fiscaal partner? Dan is het misschien slim om te kijken of jullie onderling kunnen schuiven met vermogen. Dat kan gunstig uitpakken.

Stel: de een heeft 40.000 euro op de bank en de ander 110.000 euro. Als dat verdeelt wordt hebben jullie allebei 75.000 euro. Daar gaat bij allebei nog de vrijstelling van 25.000 euro vanaf.  Dat brengt het belaste vermogen op 50.000 euro per persoon. En daarmee vallen jullie voor de vermogensrendementsheffing nog in de eerste schijf van Box 3, die loopt tot 75.000 euro. Over dat bedrag betaal je 0,86 procent belasting, waardoor jullie samen 870 euro aan vermogensbelasting betalen.

Zou je het vermogen hier niet verdelen, dan betaalt de partner met 110.000 euro niet alleen vermogensrendementsheffing in schijf 1, maar ook in schijf 2 (van 75.000 tot 975.000 euro). Het percentage dat je moet betalen is hoger in die tweede schijf, namelijk 1,38 procent. Dat pakt negatief uit: als stel tik je in deze situatie 1050,8 euro af.

2) Betaal vooruit

Een andere manier om je vermogen onder de 25.000 euro te krijgen voor 1 januari, is door grote uitgaven naar voren te halen. Heb je nog openstaande rekeningen? Betaal ze dan nu alvast. Heb je een badkamer uitgezocht die volgend jaar pas geleverd wordt? Kijk dan of je alvast een deel kan aanbetalen. Al dit soort betalingen zorgen ervoor dat je vermogen omlaag gaat. Giften kan je ook doen voor 31 december.

Dat geldt lang niet alleen voor rekeningen. Ook je zorgpremie kan je nu vast voor het hele jaar vooruit betalen. In veel gevallen krijg je van zorgverzekeraars dan ook nog een korting op je premie, die kan oplopen tot 3 procent.

Voor wie een eigen huis heeft: je zou ook je hypotheekrente vooruit kunnen betalen. Dat mag tot een halfjaar vooruit, maar kan lang niet bij alle banken. Zo wilde Rabobank niet meewerken toen een klant vooruit wilde betalen. Check het dus bij je bank. Bijkomend voordeel is dat je de vooruitbetaalde rente nog mag aftrekken tegen het tarief van 2017, dus 50 procent. Volgend jaar wordt dat 49,5 procent.

3) Geef geld weg

Het past wel bij de kerstgedachte, of bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Geef geld weg. Niet alleen fijn voor het goede gevoel, maar ook voor je portemonnee. Want giften mag je (gedeeltelijk) aftrekken van je belastbare inkomen. Als je een gift doet aan een door de overheid erkende culturele instelling (een ANBI), dan mag je bij je belastingaangifte namelijk een vermenigvuldiger inzetten. Je krijgt dan dus extra aftrek.

Wie geeft aan een instelling die op de lijst staat, mag het bedrag voor de aangifte met 1,25 vermenigvuldigen. Je mag dus meer aftrekken, dan het bedrag dat je gegeven hebt. Voor de vermenigvuldiging geldt wel een maximum van 1.250 euro.

Je kan ook een schenking doen aan kinderen. Tot een bepaald bedrag per jaar kan dat belastingvrij. In 2017 gaat het om 5.320 euro voor een kind. Wil je als oom of tante geld geven, of als grootouder aan je  kleinkinderen, dan geldt een bedrag van 2.129 euro. Meer schenken mag ook, bijvoorbeeld als de schenking bedoeld is om een huis te kopen. Maar dat mag een keer.

4) Denk milieu

Groen beleggen? Ook daarvoor gelden gunstige belastingregels. Als groene belegger leg je geld in een groenfonds. Dat kan bijvoorbeeld een duurzaam energieproject zijn of een biologisch landbouwbedrijf. Vaak is het rendement van zo’n groenfonds lager dan wat je op een normale belegging binnenhaalt.

Maar in ruil daarvoor krijg je van de overheid een belastingvoordeel. Tot een bedrag van 57.385 euro hoef je geen vermogensrendementsheffing over je groene beleggingen te betalen. Heb je een fiscaal partner dan wordt dat bedrag verdubbeld.

Stel, je hebt 50.000 euro aan vermogen. Als dat op een spaarrekening staat zou je over 25.000 euro vermogensrendementsbelasting moeten betalen. Daarom besluit je om de helft van je vermogen in een groenfonds te steken. Je betaalt nu geen vermogensrendementsheffing meer op je spaargeld, want valt net onder de grens van 25.000 euro. (zie punt 1) En ook de 25.000 euro die je in het groenfonds hebt gestopt, valt onder de drempel. Daarom hoef je nu helemaal geen vermogensbelasting te betalen.

En je krijgt nog een extra korting. Je mag namelijk een bedrag ter waarde van 0,7 procent van je groene belegging aftrekken van je belastbaar inkomen. In het geval van het eerdere voorbeeld: 25.000 euro X 0,7 procent = 175 euro.

Stel: je betaalt 52 procent loonbelatsing, dan levert je dat dus een nettobesparing op van 175 x 0,52 = 91 euro. Overigens moet het groenfonds er wel een zijn die door de overheid erkend is, wil je aanspraak kunnen maken op de belastingvoordelen.

5) Ga pinnen

Je mag van de Belastingdienst een klein bedrag aan contant geld en waardebonnen in je oude sok hebben. Daar hoef je geen belasting over te betalen. Sowieso slim om te doen dus, om je vermogen wat te verlagen.

Stop even bij de pinautomaat, en pin 522 euro. Dat is het bedrag dat onder de vrijstelling contant geld valt. Heb je een fiscaal partner, dan gaat het om in totaal 1.044 euro.